Vitamine K

Over vitamine k

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die onder andere ondersteuning biedt aan onze botten, bloedvaten en bloedstolling. Er zijn verschillende vormen van vitamine K.

1-15 van 15   |   Producten per pagina

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Vitamines kunnen worden ingedeeld in hoe ze worden opgenomen in het lichaam. Er zijn twee verschillende groepen namelijk wateroplosbare vitamines en de vetoplosbare vitamines. Vetoplosbare vitamines hebben vet nodig om via de darmen in het bloed te worden opgenomen. Naast vitamine K zijn vitamine A, D en E ook vetoplosbare vitaminen. De vetoplosbare vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in de weefsels van het lichaam worden opgeslagen.

Wat doet vitamine K?

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren baby's krijgen na de geboorte tijdens de eerste paar maanden vaak extra vitamine K.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel.

Bijvoorbeeld: Spinazie (394 mcg per 100 gram), broccoli (185 mcg per 100 gram), snijbiet (830 mcg per 100 gram), boerenkool (623 mcg per 100 gram), peterselie (548 mcg per 100 gram), kool (242 mcg per 100 gram) en andijvie (231 mcg per 100 gram)