Onze Historie

De geschiedenis van Weevers-Binorm

Op 1 july 1863 nam de heer J.H. Weevers een apotheek aan de Korte Hofstraat 16, met tevens,‘’drogerijen’’ of wel drogisterijartikelen over van de overleden heer J.P. Makkink.
Het pand was toen al verbonden met ons huidige pand aan de Turfstraat en Korte Hofstraat.

Weevers verkocht in zijn apotheek ook stoffen voor het maken van verf. Pigment, lijn- en standolie waren daarvoor onontbeerlijk.


In 1882 verkoopt Weevers zijn apotheek aan J.Taminiau.

Zijn zoon J.L.Taminiau, doet tijdens zijn opleiding voor apothekersassistent praktische ervaring op in het bedrijf van zijn vader. Voor het vervaardigen van bessensappen, die ook in de apotheek gemaakt worden heeft  de jonge Taminio veel interesse. Hij  houdt zich intensief bezig met de bestudering van vakliteratuur over de conservenindustrie. In 1898 huurt zijn vader een pand grenzend aan de apotheek, waarin de jonge Taminiau begint met de productie van jam en vruchtensappen. Later verhuist hij met zijn bedrijfje naar Elst (gld) om daar een grote conservenfabriek te starten. Deze fabriek wordt later door Heinz overgenomen. >>> Lees meer over J.L. Taminiau >>>


In 1944 nemen de heer en mevrouw Hermelink (Grootouders van de huidige eigenaar) de zaak van Taminiau over. De drogisterijafdeling werd gerund door mevrouw Hermelink en de verfafdeling werd ondergebracht in de panden aan de Turfstraat en Korte Beukerstraat.

Kort na de overnameis de heer Hermelink in de Spiegelstraat en later op het industrieterrein een groothandel in verf, glas en behang begonnen (Firma Herweco).

Mevrouw Hermelink runde de Drogisterij en verfzaak in de binnenstad, geholpen door vakkundig personeel. De drogisterij in de Korte Hofstraat en de verfzaak in de Turfstraat en Korte Beukerstraat waren onderling met elkaar verbonden.

In 1976 is de drogisterij overgenomen door Leonie Hermelink en haar man Arne Sliedrecht.
De verfwinkel  verhuisde naar de Spiegelstraat  en werd overgenomen door een medewerker Dhr.H. Hurenkamp. De Drogisterij Parfumerie (nu Pure Taste) in de Korte Hofstraat werd tevens verkocht aan een medewerker J. vd Brink.


In de panden aan de Turfstraat en de Korte Beukerstraat zijn Leonie en Arne onder de naam Binorm de eerste reformwinkel van Zutphen begonnen.

In 1979 werd in de Reform winkel van Binorm ook een Biologische bakkerij geopend.

Op vrijdag de 13e Februari 1981 zijn de panden van  Binorm en drogisterij-parfumerie Weevers door onbekende oorzaak volledig afgebrand. Een echte ramp, maar dankzij haar trouwe klantenkring heeft Binorm de ramp overleefd.

In 2006 is Binorm door dochter Marthe Sliedrecht overgenomen samen met haar collega Marga Hoefman.
Marthe heeft zich volledig gericht op de verkoop van voedingssupplementen en ergonomische meubelen en gezondheidssandalen.